Sekretny składnik kremu z filtrem SPF Manaslu Outdoor: masło kokum
Masło kokum, inaczej zwane też masłem goa, to składnik, którego nie mogło zabraknąć w kremie Manaslu Extreme Outdoor. Wszystko przez jego wyjątkowe właściwości, zarówno nawilżające jak i silnie regenerujące. Dziś przybliżamy Wam jego charakterystykę, podpowiemy skąd pochodzi i dlaczego jest wartościowe dla naszej skóry.
Jak powstaje masło kokum?
Masło kokum powstaje z nasion rośliny Garcinia Indica, rosnącej na zachodnim wybrzeżu Indii, w okolicy indyjskiego stanu Goa. Występuje ona głównie na terenach górskich i nie jest uprawiana przez człowieka, dzięki czemu nie ma styczności z opryskami czy pestycydami. Dlatego Garcinia Indica jest uznawana za ekologiczny i zdrowy surowiec. Rozdrobniony na pastę miąższ z jej nasion poddaje się obróbce termicznej, a wytrącający się tłuszcz, zbiera z powierzchni gotującego wywaru.
Właściwości masła kokum
W temperaturze pokojowej masło jest twarde i kruche. Topnieje dopiero przy 35°C, czyli na przykład w kontakcie ze skórą. To czyni je idealną bazą dla kosmetyków takich jak szminki, balsamy do ust, kremy czy balsamy do ciała. Dodatkowo stanowi stabilizator dla emulsji kosmetycznych, czyli zapobiega ich rozwarstwianiu się kosmetyków. Masło kokum charakteryzuje się złocistym kolorem i delikatnym, kakaowym zapachem. Zawiera nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie w postaci kwasu stearynowego i oleinowego.
Masło kokum dla skóry
Masło wykazuje działanie przede wszystkim zmiękczające i regenerujące. Używa się go także przy gojeniu ran. Ma bardzo dobry wpływ na skórę silnie wysuszoną, popękaną i szorstką. Stosowanie tego surowca przyniesie efekty w pielęgnacji miejsc łatwo rogowaciejących. Masło posiada też właściwości nawilżające i poprawiające elastyczność skóry. Pozostawia ją ujędrnioną i odżywioną. Przeciwdziała nadmiernej utracie wody z naskórka.
Ogromną zaletą tego wyjątkowego składnika jest to, że szybko się wchłania i nie zatyka porów. Jest także źródłem witaminy E oraz surowcem bogatym w antyoksydanty. Zapewnia skórze zdrowy wygląd i spowalnia procesy starzenia. Zawiera niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega, które wspomagają dotlenienie komórek i powodują, że składniki odżywcze są lepiej przyswajane przez skórę.
Dlaczego masło kokum jest dobre do stosowania zarówno latem, jak i zimą?
Szerokie spektrum właściwości masła kokum powoduje, że jest ono doskonałym surowcem do pielęgnacji skóry w każdym sezonie. Zimą, uchroni ją przed zimnem i mrozem, odżywi suchy naskórek, zniweluje pierzchnięcie. Latem zaś zregeneruje cerę spieczoną słońcem, wyrówna jej koloryt i zapobiegnie utracie wody.
Tworząc markę Manaslu Outdoor, bardzo szczegółowo dobieramy składniki naszych kosmetyków. Kierujemy się ich naturalnym pochodzeniem i zdrowotnymi właściwościami. Od samego początku wiedzieliśmy, że w kremie Extreme Outdoor, przeznaczonym dla skóry narażonej na ekstremalne warunki atmosferyczne, nie może zabraknąć surowca o tak szerokim działaniu rewitalizującym i nawilżającym, jakim jest masło kokum.